Som alla antagligen vet tar sig ett stort antal flyktingar sig in i Europa i hopp om ett bättre liv eller skydd från faror. Europa tar emot och Finland hjälper också till. Finland är ett av de länder som tar emot minst flyktingar, men vi tar den mängden vi tror vi kommer klara av. Många frågor har väckts i allas huvuden och i medier om flyktingar. Jag och Jonathan kollade läget.
Varför flyr människor?
Enligt FN:s flyktingkommissarie är det syriska kriget största orsaken till alla flyktingar som söker sig till Europa. Det syriska inbördeskriget, som tagit med andra länder i konflikten, började 2011 och pågår fortfarande. Folket krävde ett slut på Assadregimens 40-åriga envälde och ville ha rättigheter och demokrati men det stoppades med våld. Rättigheter som dessa, hör till FN:s mänskliga rättigheter, MR, en del av folkrätten och övrig internationell rätt. Länder som är direkt inblandade är Syrien, USA, Ryssland, Qatar, Turkiet, Libanon och Saudiarabien. Dessutom är organisationer som ISIS inblandade, och så gott som hela Mellanöstern. Man räknar med att det började med den arabiska våren och har bara gått längre sedan dess.
Orsaker till kriget skall sökas i Syriens historia , politiska konflikter från 1900-talet och konflikten mellan shiamuslimer och sunnimuslimer. 2013 hade minst 120 000 dödats och 2015 var nästan 12 miljoner människor på flykt antingen inom landet eller utanför. Mer än 4 miljoner har flytt landet för länder som Grekland, Turkiet, Libanon, Jordanien, Irak och Egypten och har blivit flyktingar. Miljontals fler har blivit kvar och lever under dåliga förhållanden med brist på mat och dricksvatten.
Andra orsaker är ISIS, Den islamiska staten som blivit inblandad i det syriska kriget och har förvärrat allt och dessutom gjort det internationellt osäkert. Nyligen tog t.ex. organisationen stolt på sig skulden för attackerna i Paris.
Den islamiska staten förkortas IS, ISIS eller ISIL. Terrororganisationen är en väpnad sunniislamisk organisation som främst är aktiv i Irak och Syrien. De anser sig själva som den rätta islamiska regeringen över de islamska staterna.
I juni 2014 utropade organisationen ett världsvitt kalifat. Det betyder alltså att de anser att de har auktoritet över alla världens muslimer.
ISIS är känd för sina extrema tolkningar av sharialagar vad gäller dem som inte delar deras tro och de utför sina militära attacker på civila, avrättar män och rövar bort kvinnor.
FN har fördömt deras systematiska dödande och torterande av barn.
ISIS huvudstad är Ar-Raqqah som ligger i Syrien. De styr dock ”endast” några landsdelar i Syrien, Irak, Libyen, Libanon, Nigeria, Jemen och Egypten.
ISIS kopplingar till Europa är i sig stora fastän de kanske inte fysiskt befinner sig här. Den 22 september 2014 rapporterades det om en terrorcell med kopplingar till ISIS hade sprängts i Europa. Ett gift par och en annan person arresterades i Belgien, en i Nederländerna och en i Turkiet.
ISIS kopplingar till Finland är inte så stora, i augusti 2014 uppskattade skyddspolisen att över 40 personer hade åkt från Finland till Syrien. De flesta hade anslutit sig till ISIS, av dem hade 75% finskt medborgarskap. Tjugoåringar var den största gruppen och ca en femtedel av dem var kvinnor. Mera uppståndelse har det varit i Sverige.
ISIS har gjort så gott som enbart ont och inget gott. De torterar, dödar, halshugger, bränner och dränker människor. De säljer dem som slavar och bryr sig inte om civila.
Den 4 februari 2015 släppte FN en rapport som visade att ISIS korsfäster barn, begraver barn levande och säljer flickebarn till sexslaveri. De har satt eld på flera människor när de ännu varit vid liv och dödat alla som inte tror samma som de. De torterade en kvinna med en rävsax för att hon ammade offentligt. ISIS är en grupp som bland annat USA försöker stoppa och hela världen föraktar. De tog dessutom på sig skulden för attacken i Paris i november och har förstört antika föremål och arv.
Situationen i Finland
Antalet flyktingar har genom åren ökat sakta. Finland är ändå ett land med en liten flyktingkvot. Vi har levt en aning instängda och inte utsatt oss själva för nya kulturer och förändringar. I Finland kommer flyktingarna att göra gott för vår ekonomi till slut. Många arbetsplatser öppnar sig och skatter kan dras in och dessutom är största delen i arbetsför ålder vilket kommer att finansiera vårt ökade antal pensionärer.
Vi hörde med Omar Tarik, som kom som flykting för fem år sedan om hans syn på dagens situation.Vi satte oss ner oss i Serendipity i Karis och talade med honom.
Hur kom du till Finland och varifrån?
-Med flyg direkt från Irak.
Hur var det att komma hit?
-Våra val var USA, Kanada och Finland, vi blev accepterade till både Finland och USA men vi valde Finland och min bror USA. Eftersom vi var kvotflyktingar var allt så gott som ordnat för oss när vi anlände, vi hade bostad, fick pengar och lärde oss språken. Vi kunde bygga upp ett bra liv i Finland.
Hur var de första åren i Finland?
-Finskan lärde jag mig snabbt och den känns ganska lätt, det svåra var att inte vara social. Jag tror ni själv kan medge att finländarna inte är sociala typer. Men Jonathan var min första vän och vi kom bra överens.
Vad tycker du om dagens flyktingsituation?
-I Finland får människorna ett liv, ett riktigt liv och möjligheter. Jag förstår bra att människor kommer hit, jag förstår inte bara varför de inte gjort det tidigare. Situationen har länge varit grym i Mellanöstern men först nu vaknar människor och faktiskt flyr. Men i stort sett fungerar det som förut, enda skillnaden är massorna och publiciteten.
Vad tycker du om kritiken mot flyktingar?
-Alla klagar på att de inte vill jobba eller kan jobba, men det är inte svårt att skaffa jobb åt flyktingar, speciellt eftersom de inte kräver eller får lika mycket betalt. Klart att ISIS kan smyga sig med men vi skulle kunna se på dem som kommer hit, lär sig språket snabbt och faktiskt försöker. Människor lyfter inte fram det för man vill läsa nyheter, det är inte nyheter att någon har lärt sig finska på sju månader. Rasismen som uppstår är bara skrattretande, vi kommer från en annan kultur och en del kan inte acceptera det, men samtidigt kan jag förstå det för många språk är gjorda för att talas högt till skillnad från finska som nästan viskas. Det kan låta som vi talar om bomber fast vi i själva verket talar om hundvalpar. Själv upplevde jag dock ingen kritik mot mig när jag själv kom hit.
Vi reste dessutom till Mjölbolsta, ett av de närliggande flyktingcentrumen. Vi fick känna på hur det är där och hur människorna har det. Där fanns många unga män som sportar, många glada Röda Kors-arbetare och en lugn stämning.
Orättvisa
Vi fick äran att intervjua en kvinna och hennes man på Mjölbolsta. Vi anlände till Mjölbolsta, vi såg på när de spelade fotboll och umgicks. Det är många frivilliga som arrangerar fotbollsmatcher för dem, även för barnen arrangerades det spex och skoj. När fotbollsmatcherna var slut fick vi tala med och hennes man ett par från Albanien med en 5 år gammal son som hade en ganska intressant historia. Så här berättade:
Kan du berätta om ditt liv?
-Vi levde ett normalt liv, vi klarade oss medelmåttigt i Albanien. Vi försökte göra det bästa för att få livet vi förtjänar.
Varför lämnade ni Albanien?
-Något underligt hände när vi bytte regering i Albanien. Min man blev sparkad utan orsak direkt. Fastän vi båda har bra utbildning och massor med diplom fick vi inte de jobb vi förtjänade på grund av att vi inte hade kontakter till regeringen. När min man blev arbetslös tog vi upp det i domstolen på grund av att det var orättvist, vi vann i domstolen två gånger, men han fick inte tillbaka sitt jobb och jag fick inte det jobb jag förtjänade. Jag jobbade som en importkontrollant inom den privata sektorn och hade en väldigt låg lön.
Valde ni Finland eller blev ni tilldelade Finland?
-Vi valde Finland på grund av ert rättssystem som vi läst att är ett av de bästa i världen. Det stod att man blir mottagen om man blivit politiskt orättvist behandlad. Så vi valde Finland för att ta upp min mans fall i den finska domstolen.
Hur har det gått med fallet och allmänt här i Finland?
– Vi har talat med och mailat sådana som skulle kunna ta sig an vårt fall och utreda om vi får stanna eller inte. Allt vi får som svar är att vi skall tala med migrationsverket. Men vi är inte vanliga flyktingar och det vill jag påpeka. Vi är inte flyktingar. När vi väl fick igenom fallet, godkändes det inte och vi måste vänta, vi måste dessutom fara hem och vänta, så vi skickas tillbaka. Orsaken är att vi inte hotas till livet eller bor där det är krig, men jag har för det blivit orättvist behandlad och vill stanna kvar. Jag har drömmar om att starta ett företag med trä- och papperstillverkning mellan Albanien och Finland.
Varför räknas du inte som en vanlig flykting?
-Jag har inte flytt från ett krig, jag har en riktig utbildning, jag har kommit hit för att jobba och för att jag vill hitta rättvisa.
Hur kommer ni fortsätta i Finland?
-Vi blir hemskickade på grund av att vi inte lever under dödshot i Albanien.
Vi fick se en av orsakerna till att flyktingar blir hemskickade. Människor från t.ex. Albanien kommer att skickas hem för att ge plats åt de mer behövande som människor från Syrien, som kommer från ett krig.
Allas åsikter, värderingar och hur mycket man bryr sig om flyktingar och deras kultur och situation väljer man själv. Omar Tarik som var omnämd tidigare sade: “Bland alla människor finns det dåliga människor men största delen är ändå bra!”
Text: Shanti Grönholm
Bild: Jonathan Terlinden