Hampabröd – jättenyttigt

 

IMG_4900

 

Ingredienser:

350 gram vetemjöl

125 gram hampapulver

2 msk salt

7 gram torrjäst

3 msk olivolja

300 ml vatten

chiafrön

sesamförn

cirka en handfull torkade aprikoser, mängd kan varieras enligt tycke

2-3 msk lönnsirap

Tillredning:

  • skär de torkade aprikoserna i små bitar
  • blanda de torra ingredienser (mjöl, sesam, hampa, salt, jäst. aprikoser, chiafrön) lägg sedan till de flytande ingredienserna (vatten, olivolja, lönnsirap) och knåda
  • låt jäsa i en timme
  • lägg sedan på en plåt eller i en brödform och låt jäsa ytterligare en timme
  • sätt ugnen på 220C
  • lägg i ugnen i ca 25-30 minuter, beror lite på formen

Chia-, sesam- och aprikosmängden kan varieras beroende på smak och tycke.

 


Varför hampa?

Hampamjölet är gjort på hampafrön som växer på hampaplantan (som inte bör förväxlas med drogen cannabis, man blir inte hög på hampafrön!) Fröna, som innehåller A, E, D samt flera B-vitaminer är även rika på mineraler som natrium, kalcium och järn. Utöver det innehåller de både omega-3 och omega-6 fettsyror och är en proteinbomb som innehåller alla 20 kända aminosyror och består av ca 33-35% protein.

Fröna är helt klart mycket nyttiga, men genom att brödet värms upp i ugnen förstörs en del av de icke värmetåliga vitaminerna (men en del vitaminer, protein och fettsyror blir kvar, vilket gör att det ändå är nyttigt).

 


 

Text & Foto: Jonathan Terlinden