Inblick i mitt första år i KBG

Då är mitt första år i gymnasiet på väg mot sitt slut; några få veckor kvar och en sista provvecka. Mitt första år i KBG har varit ett mycket intressant år med nya vänner, nya upplevelser och nya lärdomar på grund av covid-19. Jag vill dela med mig av hur jag har  upplevt mitt nybörjarår i KBG men vill också ge lite förhandsinformation åt kommande nybörjare vid KBG.

För mig var gymnasiet ett klart nästa steg från grundskolan och hittills har det varit rätt val för mig. Detta val kanske inte är så säkert för alla men jag rekommenderar att ge gymnasiet en chans fastän yrkesutbildningen kan kännas lockande. 

Det första som jag kommer att tänka på från början av läsåret är nog nybörjardagen. Nybörjardagen är en dag då man får lära känna sina medstuderande lite bättre genom olika aktiviteter och lekar. Vår nybörjardag var speciell på det sättet att vi inte övernattade som man tidigare har gjort på nybörjardagar men det gjorde inte upplevelsen sämre. En av de sakerna som jag minns mest från min nybörjardag var när min vängrupp som består av alla nybörjarpojkar hade en diskussion som jag tror att alla fortfarande kommer ihåg. En annan minnesvärd sak från nybörjardagen är en händelse som vår kära studiehandledare Carina påminde mig om när jag skulle söka till tutor. Vi tävlade med våra grupper Delta 20 och Gamma 20 mot varandra och det som vi tävlade i var paddling. Jag tänker inte börja gå så djupt in i det hela men det som jag kan säga är att jag förstår nog varför jag spenderar mera tid på handbollsplanen än vad jag gör i en kajak. 

Efter nybörjardagen var det dags att börja fokusera på provveckan. Innan jag kom till gymnasiet så hade jag hört ganska mycket om provveckan. Jag hade fått höra om prov som var gjorda på hela böcker och prov som man satt och skrev på i flera timmar som för en högstadieelev låter ganska mycket. Och det kan bli ganska mycket även om det är ens första provvecka eller ens sista, allt handlar om förberedelser före provet och under kursen. Jag skulle rekommendera att under hela kursens lopp följa med på lektionerna, anteckna och göra allt arbete som man ska göra. För det finns inte så många värre saker i gymnasiet än att sitta och stressa och stormläsa till ett prov. Om man förbereder sig väl till proven så kan man gå till Darins på en pizza istället för att behöva stressa allt för mycket inför kommande prov.

Nu när jag har nämnt provveckan så borde jag nog ta upp allt det som leder fram till provveckan. I början av läsåret så var det nog de tidiga morgnarna som var de tyngsta. Men det löser sig bara man får det som en rutin. Lektionerna i gymnasiet är egentligen ganska likadana som i högstadiet förutom några saker; längre lektioner och mera ansvar. Det att lektionerna är längre är inte en så stor sak men det att man har mera ansvar är en ganska stor sak. Lärarna kollar inte om man har gjort läxor på samma sätt som i högstadiet och i vissa ämnen får man en del arbete som lärarna förväntar sig att man klarar av och gör själv. Efter lektionerna så har man så klart raster och då händer det alltid någonting. Det som jag och mina vänner har spenderat majoriteten av våra raster på är att spela kort. Vi har spelat alla möjliga kortspel som sväng tia, klöver sjua, stress, kung och kommunal och för tillfället är det poker som vi spelar mest. När man varken har lektion eller rast brukar man ha håltimmar. På håltimmarna skulle jag rekommendera att göra läxor eller annat skolarbete för då behöver man inte spendera lika mycket tid på dem hemma.

Jag måste nog säga att vi har en mycket bra skola. Stämningen är bra mellan alla studerande och stämningen mellan studerande och lärare är också bra. Det att KBG inte är en så stor skola har flera positiva sidor. Det är lätt att få hjälp av lärare gällande problem när det inte finns så många studerande och det finns en bra gemenskap när nästan alla känner varandra. KBG är inte bara en bra och trevlig studiemiljö utan erbjuder också kurser som hjälper studerande att kunna förbättra sig inom ämnen som de vill specialisera sig på. För idrottare finns RIA som jag själv tycker att har hjälpt mig att kunna satsa hårdare på handbollen. För de studerande som tycker om att skriva eller vill bli bättre på att skriva finns Snilleblixten. Sedan finns studerandekåren för det som vill påverka skolan och kanske till och med delta i politik som vår ordförande i studerandekåren Kaisla Dahlqvist. Sist men verkligen inte minst finns tutorkursen för dem som missade möjligheten att vara vänelev i högstadiet eller annars bara vill hjälpa nya studerande att känna sig som hemma i KBG.

När jag nu har berättat om vår skola som en helhet så ska jag också berätta om våra lärare. Lärarna i KBG är bland de trevligaste lärarna jag har haft och de bryr sig verkligen om sina studerande. Jag hamnade på sjukhus här för någon dag sedan och inte många timmar efter att jag hade hamnat på sjukhuset så hade det kommit meddelanden från flera av lärarna om hur jag mådde och om allt var bra. Det visar hurdana lärare vi har i KBG. Det finns en sak som man som studerande kan göra för att underlätta vissa saker för lärarna och det är att man vågar bjuda på sig själv. Jag har märkt att när man vågar bjuda på sig själv så vågar lärarna göra samma sak. Bara för att jag har bjudit på mig själv så vågar lärare skämta lite och kanske säga en rolig kommentar för de vet att man inte tar så illa upp. Så snälla bjud på er själva, jag lovar att när en matematik- eller historielektion blir lite tråkig så uppskattar man nog det där skämtet eller den roliga kommentaren. 

Detta var min lilla inblick i det snart gångna läsåret. Jag hoppas att det hjälper kommande nybörjare i KBG att få en liten hint om hur det kan vara i vårt hus. Tack för mig och till alla kommande nybörjare; välkomna till KBG!

 

Noah Lönnqvist