Vad händer i Belarus?

Det belarusiska folket har samlats och tagit kontroll över gatorna i Minsk. Man protesterar inte enbart i Minsk utan också i städer som Gomel, Brest, Vitebsk och Grodna. Folket går runt och viftar med den vitröda flaggan som ett tecken på förändring och demokrati. Det belarusiska folket vill ha förändring. De vill att den nuvarande presidenten Lukasjenko ska avgå. Folket är trötta på att det är en man som enväldigt härskar över allt i deras land. Men hur har landet hamnat i denna situation? Varför har en man varit president i över 26 år? Vad  är Belarus egentligen för ett land? 

Protester i Belarus

Det folk som i dag bor i Belarus kom till området under åren 600-800 e.Kr. Människorna i Belarus är nära släktingar med ryssar och ukrainare. Även deras språk påminner mycket om ryska och ukrainska. 

Det belarusiska folket har under största delen av sin historia varit en del av någon europeisk regional stormakt. Man var först under olika slaviska riken, sedan som en del av Polen-Litauen, och sedan som en del av Ryssland och Sovjetunionen. Belarus blev självständigt för första gången år 1918 i samband med den tyska ockupationen och ryska revolutionen under första världskriget. Den självständigheten varade inte länge. År 1919 fick kommunisterna kontroll över landet och grundade Sovjetunionen tillsammans med flera andra socialistiska republiker.

Det belarusiska folket fick vänta i över 70 år innan de fick tillbaka sin självständighet. Landet deklarerade sig självständigt den 25 augusti 1991 och fysikern Šuškevitš valdes till landets första president. Landet övergav alla sina kärnvapen och var med och grundade OSS (oberoende staters samvälde) i Minsk år 1991. År 1994 besegrade Lukasjenko Šuškevitš och förvandlade landet steg för steg mot en diktatur.

Lukasjenko var inte nöjd med mängden makt som han hade. År 1996 fick han en ny lag igenom med hjälp av en folkomröstning. Denna lag gav mera makt åt presidenten och avskaffade nästan all makt från statsministern och andra institutioner. Samma lag avskaffade också presidentens periodgränser, och därför har Lukasjenko kunnat vara landets president i över 26 år. Han gjorde det rent av omöjligt för oppositionen att vinna i ett val. Efter 1996 har Lukasjenko styrt hela det belarusiska samhället och flera gånger brutit mot landets grundlag. 

Om man bara såg på landets grundlag skulle man tro att landet är demokratiskt. Den har punkter som lovar att medborgarna ska kunna åtnjuta yttrandefrihet och religionsfrihet. Men det som står i grundlagen är verkligen inte hela sanningen. Politiska motståndare fängslas och torteras, medierna censureras och många religiösa minoriteter förtrycks. Polisbrutalitet är vanligt, liksom också tortyr av fångar. 

 

Lukasjenko håller tal

En stor del av det belarusiska folket har dock inte godkänt att regimen har makten att styra allting i samhället. Det har ordnats många protester mot regimen, men ingen av dem har lyckats att ändra på någonting. Det belarusiska folket såg hopp i presidentvalet som ordnades den 9 augusti 2020. Det såg ut som om oppositionen skulle ha en stor chans att vinna valet. En av Lukasjenkos motståndare heter Sviatlana Tsichanouskaja. Hon är hustru till Sergej Tsichanouskaja som är en belarusisk youtuber och aktivist, som blev fängslad efter att han kritiserade regimen. 

I valet fick Lukasjenko 80% av alla röster och Tsichanouskaja bara 10% av alla röster, enligt officiella valresultat. Folk beskyllde regimen att valen var illegitima och påbörjade stora protester mot regimen.

Folket är trötta på polisbrutalitet och maktmissbruk som har präglat detta land. Över 7000 människor har blivit fängslade under protesterna, och många har blivit utsatta för våld. Många strejker har ordnats och ordnas runt om i landet. Det finns också videomaterial på poliser som stöder protesterna. 

Dessa händelser kan leda till många olika scenarier. Kommer Lukasjenko äntligen att avgå? Eller kommer han att göra allting för att bevara sin position? Är det möjligt att Ryssland ingriper i situationen? Ingen vet ännu,  men det finns en sak som är klar. Folket vill ha tillbaka den demokratin som de aldrig fick.

 

Oliver Heikkinen

Källor
Kiljunen Kimmo, Maailman maat – liput ja historia
https://youtu.be/nWcXPMzbUpw – Youtube (28.8.2020)
https://youtu.be/2vGI7Ywdw0w – Youtube (28.8.2020)
https://en.wikipedia.org/wiki/Belarus – Wikipedia (28.8.2020)
https://www.amnesty.org/en/countries/europe-and-central-asia/belarus/ – Amnesty (28.8.2020)

Bildkällor
”File:Alexander Lukashenko President of Belarus.jpg” by Serge Serebro, Vitebsk Popular News is licensed under CC BY-SA 4.0
”File:2020 Belarusian protests — Minsk, 16 August p0024.jpg” by Homoatrox is licensed under CC BY-SA 3.0