Blommor och blod – Eva Frantz bjuder på läsglädje

Anna Glad är polisdetektiv i en liten förort där bloggning är något som intresserar många. I den ytterst populära bloggen “Becca i Blå villan” verkar livet perfekt med den ideala familjen och det idylliska hemmet, men allting är inte som det verkar i Blå villan. Bakom kulisserna finns en väldigt annorlunda verklighet som består mer av gräl, dödshot och våld än vackra blommor och harmoniska stämningar. Allt detta kulminerar då bloggerskan Becca Stenlund blir angripen i det stilrena hemmet, ett anfall som lämnar henne medvetslös på sjukhus. Det är Anna Glads uppgift att lista ut vem som skulle vilja skada den synbarligen perfekta människan i Blå villan.

I dagens digitala värld läser vi inte böcker på samma sätt som man gjorde tidigare. Själv har jag läst böcker sen jag var liten men under de senaste åren har det blivit allt mindre trots att jag gärna skulle läsa. Det har blivit svårare att hitta böcker som skulle väcka läsglädjen. Eva Frantz lyckats där många andra har försökt men inte haft någon framgång. Boken “Blå villan” väckte min läsglädje igen och det var en underbar känsla att sitta fast i en bok och bara vilja glömma resten av världen och läsa vidare. Varje kapitel bidrog med fler ledtrådar som tillsammans, riktigt i slutet, visar hela bilden så att läsaren äntligen inser vad som pågår.

Eva Frantz har gett ut fyra romaner. Debutromanen “Sommarön” kom ut år 2016, året efter det (2017) kom “Blå villan”, “Hallonbacken” och “Den åttonde tärnan” gavs ut 2018. “Blå villan” och “Den åttonde tärnan” är både böcker som följer äldre kriminalkonstapel Anna Glad och hennes äventyr. En sista bok i serien ska komma ut under våren 2020 med titeln “För han var redan dö”. Eva Frantz har bloggat i över fem år och jobbar som journalist. 

Enligt mig är Frantz en väldigt bra författare. När man läser hennes bok kan man försöka lista ut vad som hänt och varför, som man brukar när man läser en deckare, men Frantz lyckas hålla lösningen hemlig. Man följer med Anna Glad, hennes kollega Rolf, Beccas make Peter och ett antal andra karaktärer. Alla karaktärer är trevligt runda då man ser många sidor av dem alla. Allt från hur de går klädda till de relationer de har och deras förflutna vävs in i resten av historien och gör att alla  blir väldigt realistiska. Detta gäller för allting i boken. Frantz sätt att skriva skapar en bro mellan bokens karaktärer och läsaren. Man kan tänka sig att händelserna i boken skulle kunna hända i verkliga livet och man förstår hur karaktärerna tänker. Jag har själv blivit fäst vid Anna Glad och kommer definitivt att läsa fler av de böckerna där hon figurerar.

För att sammanfatta, om man vill glömma bort världen en stund kan det vara en bra idé att plocka upp “Blå villan” av Eva Frantz. Det går lätt att tappa bort sig i de detaljrika miljöerna, karaktärernas konflikter, intrigen och spänningen. Berättelsen löper som en väloljad maskin och även om man inte läser mycket i vardagen kan man uppskatta den här boken eftersom den inte är väldigt lång med språk som går lätt att läsa och förstå. “Blå villan” är enligt mig en bok som det lönar sig att läsa, även om man inte vanligtvis läser deckare. Det är ett äventyr som förtjänar att bli utforskat.

Många skulle (kanske omedvetet) känna igen Eva Frantz välbekanta röst eftersom hon i flera år varit en av de som bjudit på det finlandssvenska referatet för Eurovision Song Contest. Foto: Marica Rosengård

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karin Westerlund