Utmaningar med att bo självständigt

Efter grundskolan ansökte jag till Axxell i Pargas, där de erbjuder internatboende för de som kommer längre ifrån, men endast på vardagarna. P.g.a. det systemet begav jag mig under helgerna till sommarstugan min mamma äger och så gjorde jag så gott som alla helger under det första året av mina kombistudier. 

Under sommaren 2018 träffade jag min nuvarande sambo och när skolan började spenderade jag majoriteten av helgerna hos honom. Den julen frågade han om jag ville flytta in med honom och till det tackade jag ja. I februari 2019, när jag blev myndig, ansökte jag om adressbyte till magistraten. I praktiken hade jag nog bott hos honom en längre tid utan att vara skriven på adressen. Bägge ville efter en tid ha något annat än den mörka radhuslägenheten vi bodde i och i höstas hittade vi till slut en väldigt fin och snäppet större höghuslägenhet en bit från centrum. 

Att bo ensam skapar både glädje och oro. Så fort man måste sköta allting själv inser man hur mycket det krävs för att upprätthålla ett hushåll. Det finns konstant någon syssla som borde göras, om det sen är disk, byk eller dammsugning. Som en nybliven vuxen finns det en hel del saker man bör tänka på. Som tur var hade min sambo erfarenhet av att göra elavtal, sköta stödansökningar och liknande bestyr som behöver fixas för att vi ska klara av att bo där vi bor. Vi har båda jobbat så att pengarna räcker en tid till våra olika utgifter. Dessutom har vi som studerande och unga vuxna enorma möjligheter eftersom staten erbjuder en stor säkerhet i form av studiestöd, bostadsbidrag och möjlighet till studielån. Som min sambo brukar säga: “Finland låter inte en gå under”. Jag blir mer och mer tacksam  varje dag för hur bra jag faktiskt har det. Det finns betydligt värre situationer än den jag är i nu, så jag är nöjd.

En helt roligt överraskning, som nog egentligen är självklar, är de varor man behöver som man aldrig trott man skulle köpa/ha ett behov av. Plötsligt skulle vi skaffa Mr Muscle för att få avloppet att löpa och ett draperi för att minska på stänk från duschen. Jag är nästan lite stolt över att kunna säga att jag äger en torktumlare. Det känns som en milstolpe att jag gått och köpt en sådan maskin. 

Att komma till sitt eget hem man själv byggt upp är en väldigt fin känsla. Hemmet i sig utgör en stark trygghet. Behöver man få vara ifred, eller vill man pyssla med något för sig själv finns möjligheten. Möjligheten att dra sig tillbaka och återhämta sig vid behov betyder en hel del. Jag känner mig fullbordad när jag efter en lång dag ser att solen skiner på mina grönväxter, vilka jag värdesätter högt. De flesta kanske anser mitt intresse för grönväxter vara lite väl intensivt i.o.m. mängden jag äger, men de erbjuder mig stort personligt lugn. Att bo självständigt betyder för mig främst en lycka.

 

Freja Åberg