Projekt TOKI

 

Under hösten startade igen projektet TOKI i vår skola. Projektet TOKI har redan funnits i vårt gymnasium i 10 år. Projektet går ut på att vi tar kontakt med Mikkelin lukio och alla får en eller två brevvänner. Under vintern har vi varit i kontakt via sociala medier med elever från S:t Michel och nu var det dags att besöka deras gymnasium.

Onsdagen den 25.4 kl. 7 på morgonen startade färden till S:t Michel och Mikkelin lukio. När vi anlände till skolan blev vi väl bemötta av våra brevvänner. De hade redan på förhand planerat ett program som vi skulle följa de kommande tre dagarna av vår vistelse i skolan.

Programmet började med att vi bekantade oss med varandra eftersom vi inte kände till några andra elever än våra egna brevvänner. Under denna kväll hade de även ordnat “amazing race” där vi fick olika ledtrådar för att hitta olika sevärdheter i S:t Michel. Efter detta fanns det också en hel del fritid och under denna tid kunde man fritt välja vad man ville göra. Många valde att spendera tid med de finskspråkiga eleverna och då var det oftast shopping, kafébesök eller vanligt umgänge på stan.

På torsdagen skulle vi alla besöka Nyslott och Olofsborg. Vi startade tidigt på morgonen för att hinna fram under förmiddagen. I Olofsborg hade vi en guidad rundtur som gick på både finska och svenska. I Nyslott besökte vi också landskapsmuseet Riihisaari men de flesta eleverna var mera intresserade av McDonalds och försvann därför snabbt från museet. På vägen hem från Nyslott stannande vi på Wehmais gård. Det speciella med gården är att de har ett tea house där man får testa olika sorters te och annat smått och gott. Vi fick bland annat smaka på ett te med en smak av lakrits och exotiska frukter. Efter det här startade bussen hemåt och hemma var vi cirka kl. 18. På kvällen fanns det tid för att vila, äta och umgås med de nya vännerna från S:t Michel.

Olofsborg

Fredagen började med att vi hade program i Saimaa Stadium som är en ny stor inomhus sportanläggning i S:t Michel. Programmet bestod av elefantfotboll och vanlig fotboll. Efter att vi hade spelat färdigt gick vi till skolan för att äta lunch, efter det hade vi lite fritid. Besöket slutade med att vi fick kaffe och tilltugg. Sedan var det dags för hemfärd och vi tog avsked av våra nyfunna vänner.

Om två veckor kommer eleverna från S:t Michel att besöka Karis men trots det var det en sorglig stämning då vi tog farväl av eleverna.

 

Patrik Ingman & Martin Jungar