Aku Louhimies höll sig undan

I Helsingfors 21.3 2018 på biograf Maxim visades den sista föreställningen av Okänd soldat. Det var tänkt som en specialföreställning där bland annat Aku Louhimies skulle vara närvarande.

Dock blev det en plötslig vändning då han inte kom. Föreställningen var slutsåld och enligt min mening hade en del av publiken sett föreställningen tidigare men kommit till biografen för att i verkligheten möta regissören Louhimies själv.

Istället var det Jussi Vatanen  som gick upp på scenen, tog ordet och berättade om filmen och sina kopplingar till Okänd soldat.

Jussi Vatanen berättar om Okänd soldat (Julia Mervasto)

Enlig andrahandsuppgifter fick jag veta att Louhimies inte infann sig på grund av kritiken han fått de senaste dagarna. Enligt dessa uppgifter fick Maxim, biografen där filmen skulle spelas, veta kl. 17, då föreställningen precis skulle börja, att Louhimies inte kommer att dyka upp.

Personalen uttalade sig om Louhimies endast genom att säga att det var en ära att biograf Maxim blev utvald till just denna specifika föreställning. Det var ett flertal biografer som lämnat in sitt anbud, varav Maxim blev utvald.

Sista visningen av Okänd soldat visades på biografen Maxim (Julia Mervasto)

Filmen var verkligen värd att uppleva, och filmregissören har gjort en bra film även fast han nu framställts som “den stora boven” och håller sig undan från rampljuset.

 

Julia Mervasto