Varför vegan?

I dagens läge har vi stor möjlighet att välja vad vi vill äta. Allt fler personer tar beslutet att inte äta eller använda animaliska produkter. Att vara vegan handlar inte bara om vad man äter utan det är en livsstil. Fastän veganism är ett mycket aktuellt ämne för tillfället, är det också många som har en negativ attityd gentemot veganism. Varför?

Djurindustrin föder upp och dödar nästan 100 miljoner djur varje år, bara i Finland. Djuren behandlas som om de vore saker, trots att djuren har samma kapacitet att känna smärta, glädje och lidande som människor. Vad är det som ger oss rätten att ta deras liv?

De flesta negativa attityderna startar vid att människor inte har kunskap om ämnet. Majoriteten tror också att det bara handlar om djuren, men sanningen är att det handlar lika mycket om miljön och vår planets framtid. Jag har svårt att tro att vi kommer kunna slakta så enormt många djur många år till. Vår planet klarar inte av det helt enkelt.

Enligt djurrättsalliansens hemsida går det 10 gånger mer mark, energi och vatten för att producera animaliska livsmedel än för att odla växtbaserade livsmedel, och största delen av odlingsmarkerna går åt till att producera foder åt boskapsdjur. Vi väljer alltså att odla spannmål och soja för att ge till djuren, samtidigt som en miljard människor svälter. Djurindustrin är också den sektor som globalt sett bidrar mest till vattenföroreningar och utsläpp av växthusgaser i världen.

​Grisar i ett slakteri

Enligt mig är den främsta orsaken till att människor ser negativt på veganism att de tror det är svårt. Det är inte svårt att vara vegan, det handlar bara om att vänja sig. Det är också viktigt att komma ihåg att veganer har en annorlunda matpyramid. Som vegan är det viktigt att se till att äta rätt sorts mat, och i tillräckligt stora mängder. Många tror att man endast äter sallad som vegan, vilket jag faktiskt inte riktigt förstår. Som vegan kan man äta likadana maträtter som köttätare, och det enda som skiljer sig är att veganer inte har nermalda djur i sin mat. Så varför älskar vi hundar, äter grisar och klär oss i kor?

Gällande kosten har jag varit vegan i drygt ett halvår. Jag är långt ifrån att vara 100% vegan, och det kommer nog ta flera år förrän jag är där. Som vegan avstår man från alla animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honung och olika tillsatser av animaliskt ursprung. Man använder heller inga andra produkter som är av animaliskt ursprung, till exempel pälsprodukter, yllekläder och skinnkläder. Även produkter som tagits fram med hjälp av djurförsök avstår de flesta från. Konsumtion av tjänster där djur utnyttjas undviker man också. Men som jag tidigare nämnde, man blir oftast inte fullständigt vegan på några veckor, om ens år.

Jag säger inte att alla måste vara veganer. Jag säger inte heller att man måste vara av samma åsikt som jag, men jag tycker varje individ själv skulle kunna tänka efter vad hen vill göra för att påverka. Varje litet beslut, leder alltid till en större helhet i slutändan. Att byta ut köttet i en måltid per vecka till något vegetariskt alternativ kommer redan att påverka både vår planet, naturen och djuren.

 

Wilma Lindvik

 

Bilder: Oikeutta eläimille -yhdistys