Mordet på Orientexpressen – en jämförelse med boken

Filmen Mordet på Orientexpressen är baserad på Agatha Christies bästsäljande roman med samma namn som utkom år 1934. Man följer den belgiska detektiven Hercule Poirot, som i filmen spelas av Kenneth Branagh som också regisserade filmen, när han reser från Istanbul till London. Under resans gång mördas en person och tåget blir fast i en snödriva och medan de väntar på att bli hjälpta försöker Poirot lösa mordmysteriet.

Romanen och filmen liknar varandra väldigt mycket vilket betyder att det är en bra filmversion av boken. Nästan alla personer i romanen finns med i filmen och det är samma person som dör och samma person(er) som är skyldig(a). Några av personerna har ändå ändrats, t.ex. doktorn som undersöker liket är i filmen baserad på två personer i romanen och han har ändrat både namn och etnicitet. En annan person som har blivit utbytt är den svenska damen som finns i romanen som en barnflicka (nanny) men hon är inte är svensk utan amerikansk i filmen. Den här karaktären är baserad på en annan gestalt från Agatha Christies romaner Hercule Poirot’s Christmas.

Början av filmen skiljer sig dock från boken genom att den börjar med att Poirot håller på att lösa ett annat fall som inte finns med i boken, när han får ett telegram där det sägs att han genast måste komma till London. Han befinner sig i Jerusalem och tar Orientexpressen därifrån. Boken börjar med att Poirot är på ett tåg på väg från Syrien till Istanbul när han får ett telegram där han ombeds att komma fortast möjligast till London. Framme i Istanbul reserverar han en plats på Orientexpressen. I filmen träffar Poirot personerna i samma ordning som han träffar dem i boken. Själva mordet inträffar lite tidigare i filmen än i boken men det är samma person som mördas i båda och på samma sätt med samma vapen och det är samma ledtrådar som han hittar. Poirot intervjuar passagerarna på ett annat sätt i filmen än i romanen. I filmen hittar han dem lite på olika ställen när han talar med dem medan i romanen sitter han ned i restaurangvagnen och de kommer turvis in och pratar med honom.  Allting går lite fortare i filmen än i romanen och det finns mera action i filmen. I filmen går de ut från tåget flera gånger medan i boken utspelar sig allting på tåget.

När det kommer till att Poirot löser fallet får han hjälp av sin vän Bouc och han sätter sig ner och tänker en lång stund, medan i filmen får han hjälp av Mary Debenham och för att få allting att gå fortare och inte dra ut på det löser han fallet ganska snabbt efter det.

Själva slutet på berättelsen är lite annorlunda  i dem båda i och med att i boken slutar det bara och i filmen får han ett nytt fall och stiger av tåget och beger sig vidare på nya äventyr.

Det är en bra filmversion av Agatha Christies roman som är värd att se om man gillade boken eller om man bara gillar mordfall och mysterier. Regissören hade inte ändrat så mycket men det som han hade ändrat var sådant som inte annars skulle ha fungerat på film utan det skulle ha gjort filmen långsammare.   

  • Brott/Drama/Mysterium
  • Regissör: Kenneth Branagh. Manus: Michael Green.
  • I rollerna: Kenneth Branagh, Penelope Cruz, Willem Dafoe, Judi Dench, Daisy Ridley, Leslie Odom Jr, Tom Bateman, Josh Gad, Johnny Depp, Derek Jacobi, Michelle Pfeiffer.

Filmen är ute nu i både 2D och 3D.

 

Ulrika Schulman