Finland 100

Hela salen fylldes av sång då vi inledde vår självständighetsfest med Vårt land, vårt land – i publiken satt elever från skolan, de snart nybakade studenterna, tidigare och nuvarande lärare och vi hade även äran att ta emot några av Finlands veteraner. Det var en trevlig stämning i salen.

Finland fyller 100 år  så det är ju minsann värt att fira. Efter att vi sjungit vår nationalsång höll vår rektor Mikael Eriksson ett kort tal och citerade en väldigt fin mening av Adolf Ehrnrooth: “Finland är ett gott land, det är det bästa för oss finländare”.

 Efter detta fick vi se ett fint och rörande dansnummer av Hurja Piruetti. Vi fick också ta del av två av våra gymnasieband samt Emilia Ekström som uppträdde med sång.

Dan Lolax (foto: jet)

En viktig programpunkt under dagens firande var ett tal av Dan Lolax som är samhällsreporter vid Åbo Underrättelser. Lolax poängterade att Finlands 100 år som självständigt land visserligen inte är en särskilt lång tid men att vi på så vis har lättare att titta tillbaka och förstå vad som har hänt. I detta läge citerade han den danske filosofen Søren Kierkegaard: “Livet kan bara förstås baklänges, men måste levas framlänges”. Han inflikade att vi tittar bakåt för att förstå hur vi har kommit hit men det som ligger framför oss är i viss mån okänt.

“Självständigheten är en bruksvara”, sade Lolax. Han sade att självständigheten är till för att få saker och ting att hända.  Med denna mening ville han poängtera att varje generation ska lämna över självständigheten till nästa generation i bättre skick än vad man själv fick den. En hälsning till landets beslutsfattare, påpekade han.

Lolax avslutade sitt tal med att berätta om trygghet och välfärd. “Visst, Finland är ett väldigt tryggt land, men kan bli tryggare på så sätt att tryggheten och välfärden omfattar alla”, sade han. Sen ställde han frågan vem som ska var med och bygga Finland till en ännu bättre stat, “vi alla förstås”, sade han. Även kampanjerna #metoo och #dammenbrister tog han upp i sitt tal.

Andra programpunkter under festen var studentdimissionen där studenterna Sara Vanin, Frans Sontag och Johan Ström fick sina mössor.  Vi fick också ta del av en dikt av Lars Huldén som framfördes av Filippa Ramstedt och Sandra Isaksson och Finlandiahymnen som så fint sjöngs av Karin Westerlund. Vi avslutade festen i skolans matsal med kaffe och tårta. Länge leve Finland!

 

text: Johanna Terlinden

bilder: Ulrika Schulman