Rätt till vegankost i skolan?

Veganism är för tillfället ett mycket aktuellt ämne. Framför allt bland ungdomar är det allt fler som fattar beslutet att avstå från animaliska produkter. Skillnaderna på de olika vegetariska dieterna och  den veganska kosten är inte alltid självklara för alla. Om man följer en vegansk kost betyder det att man avstår från alla animaliska produkter.

Vi fick möjligheten att intervjua chefen för Karis centralkök, Agneta Lindroos, angående skolans utbud av vegetarisk och vegansk kost.

Det första Agneta påpekar under intervjun är att hon absolut håller med om att efterfrågan på  vegetarisk och vegansk mat har ökat under tiden hon har jobbat i köket. Det är även stor skillnad på om man är svenskspråkig eller finskspråkig.

  • Majoriteten av de som äter växtbaserad kost är finskspråkiga, säger Agneta.

Den vegetariska maten har även ökat bland yngre barn i dagis-och lågstadieåldern (bild: Stefan Bennhage)

 Agneta tror att den växtbaserade kosten kommer öka allt mer i framtiden. På den nya matlistan som nu har tagits i bruk, har köket planerat mera vegetarisk mat åt alla. Då skolan bjuder på ärtsoppa är den nu helt vegetarisk, samt att spenat- grynostknapparna också är vegetariska. Köket har dessutom gjort pastasalladen som serveras med spenatplättarna vegetarisk.

Såklart finns det också några mindre positiva sidor med att skolorna måste servera mat som passar alla. Särskilt den veganska kosten har blivit mer allmän under det senaste året. Det blir både mer ansträngande och svårare att planera och laga olika sorters mat, både mat som innehåller kött och mat som vegetarisk eller vegansk.

  • Det är besvärligare att tänka ut ersättande proteiner till den veganska kosten, påpekar Agneta.

Agneta planerar själv vilka maträtter som ska finnas på matlistan, men idéerna får hon från olika receptböcker och -tidningar. Kockarna är också med och bestämmer vad som ska serveras.

Många tänker olika kring att utesluta animaliska produkter från sin kost. Agneta själv har ingenting emot det, men att man skulle kunna hålla sig till den kosten hemma. Man kanske inte alltid behöver vara så noggrann, om man inte är sjuk förstås.

  • Om det finns ägg i plättarna eller om maten innehåller lite mjölkprotein kan man inte äta den fastän man inte är sjuk, säger Agneta och tycker att det är lite jobbigt ibland.

Det är en annan sak om man är sjuk, och får något symtom av något produkt, menar Agneta. Om man avstår från animaliska produkter för miljöns skull, inverkar det inte om man någon gång äter ägg eller mjölk.

I Sverige finns det skolor där elever som äter vegansk kost är tvungna att ta med egen mat hemifrån, på grund av att skolorna tycker att det inte är nödvändigt att servera vegansk mat till dem som inte är sjuka.

  • Sådana skolor finns även i Finland, säger Agneta.

Även i vår skola har de funderat mycket på om man ska  ge möjlighet till vegansk kost för dem som inte är sjuka.

Agneta vill till slut ännu påpeka att om man har beställt någon specialdiet, och kommer sällan och äter, skulle man gärna få meddela senast dagen innan att man inte kommer. Den mat som blir över måste tyvärr kastas bort vilket inte är sparsamt för miljön. Det förekommer ofta att elever som beställt specialdiet inte kommer och äter. Det tycker Agneta vi ska föra fram i gymnasiet.  

  • För jag vet inte vem som slutar skolan, och vem som inte kommer och äter just den dagen, säger Agneta.

 

Text: Wilma Lindvik och Julia Mervasto

Bild: Julia Mervasto (Centralkökets chef Agneta Lindroos)