Kulturkarnevalsfeelis i Kokkola

Stämningen i Karleby, Kokkola, höjdes upp i skyn när hundratals ungdomar från hela Svenskfinland anlände för att uppleva årets Kulturkarneval. Kulturkarnevalsfeelisen fyllde hela Karleby på några timmar. Alla hade väntat med spänning på att evenemanget skulle komma igång och när det äntligen bröt loss fanns det inte en enda person som hade tråkigt.

År 2002 gick Mikael “Gusse” Andersson, som jobbar som skådespelare på Svenska Teatern i Helsingfors, till Svenska Kulturfonden och föreslog att de skulle starta ett evenemang för de ungdomar som föredrar kultur snarare än sport. Svenska Kulturfonden var genast med på noterna och sade att de gärna sponsorerar evenemanget om han arrangerar det. Gusse vände sig sedan till FSS (Finlandssvenska skolungdomsförbundet) som hjälpte honom organisera den första Kulturkarnevalen i Grankulla 2003 med endast 80 deltagare. För femtonde gången har han nu stått på Kulturkarnevalens scen och dragit skämt för årets 325 ungdomar och alla är överens om att Gusse är en obligatorisk del av Kulturkarnevalen.

Gusse Andersson, Kulturkarnevalens fader.

Mellan torsdagen 16.11 och söndagen 19.11 gick Kulturkarnevalen, nu ett av Svenskfinlands största kulturevenemang för ungdomar, av stapeln i Karleby, Kokkola. Arrangörerna hade bestämt sig för att slå på stort när det kom till programmet för att fira enenemangets 15-års jubileum och Finland 100. I detta ingick ett framträdande av humorgruppen KAJ som uppträdde för deltagarna på invigningen på torsdagskvällen. Framträdandet sparkade igång Kulturkarnevalen med ett ryck när över 300 ungdomar dansade på golvet framför scenen och stämningen som byggdes upp höll i sig genom hela karnevalen. KAJ slog på stort och drog många publikfavoriter som “Kom ti byin” och “Jåo nåo e ja jåo yolo ja nåo” och som tack så fick de alla tre varsin Kulturkarnevalsskjorta och -kass som de stolt visade upp.

“KAJ” uppträder på Kulturkarnevalens invigning.

Stämningen höll i sig hela fredagen och lördagen när deltagarna fick uppleva en massa olika saker i form av det labb de hade valt. Vissa övade japansk kampsport medan andra dansade burlesk. Vissa satte ihop korta sketcher medan andra målade sina egna moderna versioner av kända målningar. Oberoende av vad man gjorde så var det gott humör hela vägen och många människor har skapat vänskaper som håller länge.

Jubileet och Finland 100 till ära ordnade Kulturkarnevalen en speciell jubileumsgala på lördagskvällen. På denna jubileumsgala visade alla labben vad de hade åstadkommit under de totala 14 timmarna som de spenderade på att öva, umgås och ha roligt. Det ordnades också en speciell “Kulturkarnevalssoffa” där Christoffer Strandberg från Yle X3M intervjuade bland annat Linnea Skog som vann en Jussi-staty för bästa kvinnliga huvudroll i en film år 2017 som endast fjorton år  gammal. En annan av kvällens höjdpunkter var före detta president Tarja Halonens hälsning till Kulturkarnevalen där hon talade om hur viktigt det är att bevara den finlandssvenska kulturen hos ungdomarna. Den tidigare presidentens budskap blev mottaget av deltagarna med stor entusiasm och en hälsning som ropades så högt att den skulle höras från Karleby hela vägen till Helsingfors.

Efter Tarja Halonens hälsning föstes hela gänget ut på Hållhagens skolgård för att titta på Eldlabbets presentation och än en gång stod alla som var där och beundrade de otroliga eldkonster och det otroliga fyrverkeri som visades.

Eldlabbets fyrverkeri på Jubileumsgalan

Som vanligt ordnades det en efterfest då DJ & Scratch-labbet uppträdde med sina mästerverk. Det är under lördagskvällen som Kulturkarnevalsfeelisen är på topp och ingen kommer undan dess effekt. Festen höll på till halv två på natten och trots den vilda höga stämningen var alla pigga och utvilade nästa morgon.

DJ & Scratch-labbets efterfest

Frans Cederlöf drar sin signaturlek “Jellyfish”, en populär tradition på Kulturkarnevalen

När det var dags att åka hem ebbade stämningen lite grann ut för ingen vill ta farväl av de nya kompisar som man alltid får. Vid avslutningen uppträdde ett band med musikstuderande för att ge Kulturkarnevalen några sista timmars underhållning innan alla går sina egna vägar igen och återvänder till sina egna liv. Trots att alla är lite ledsna för att de måste åka hem är det alltid bra stämning på bussarna också.

Om man frågar deltagarna vad som är bäst med Kulturkarnevalen är det vanligaste svaret “feelisen och människorna”. Ingen kan förneka att det är roligt på Kulturkarnevalen och många som åker dit gör det flera gånger för att Kulturkarnevalsfeelis är något som är helt unikt.

När man ser tillbaka på årets Kulturkarneval så kan man fråga sig själv “hur ska de kunna göra det lika bra igen nästa år?”. Svaret finns inte att få, allt man kan göra är att vänta och se. Det har fungerat bra i femton år, ett år till klarar de helt säkert av.

 

Karin Westerlund

Alla bilder: KK-fotograf Frej Vuori

(Första bilden: Staffis Anna Nymalm förbereder Jubileumsgalan med gott humör)