Politik i praktiken på besök i Helsingfors

Onsdagen den 25.10 besökte Samhällslära 5 Helsingfors för att bekanta sig med politik i praktiken, vilket är det hela kursen baserar sig på.

Klockan 9:30 träffades vi alla på SFP:s partikansli, där vi togs emot av Svensk Ungdoms förbundsordförande Christoffer Ingo och SFP:s verksamhetskoordinator Jenny Vilén. Vi fick höra om deras verksamheter, vilka politiska ståndpunkter de stöder och också möjlighet att ställa frågor om aktuella ämnen och åsikter.

Möte på partikansliet med Jenny Vilén och Christoffer Ingo

Efter besöket på SFP:s partikansli var vi på en guidad tur i det nyrenoverade riksdagshuset där inredningen är klassisk och fin.

Efter den guidade turen fick vi hälsa på en av våra två lokala riksdagsledamöter, nämligen Thomas Blomqvist. Han berättade om sig själv, hur han blivit intresserad av politik och frågor som berör oss västnylänningar. Bevarandet av svenska tjänster, upprätthållandet av stamvägarna mellan Västnyland och Helsingfors samt tågtrafiken var Blomqvists högsta prioriteter.

Thomas Blomqvist berättar om sig själv och om sitt jobb som politiker.

Som sista punkt på programmet fick vi följa med plenum. Där pågick en livlig debatt när det kom till justitieombudsmannens rapport om framkomna problem inom bl.a åldringsvården och de papperslösas situation.

Beslut röstas fram vid plenum

 

Linus Rosendal och Erik Ingman