Hur ska man äta avokado, Hank Yu?

Hank Yu är just nu utbyteselev i Karis-Billnäs gymnasium. Han är en femtonåring från Taiwan. Taiwan ligger i Asien och är en liten ö bredvid Kina. Hank åkte på utbyte eftersom hans syster varit på utbyte i USA och hon sade till Hank att han också ska åka och så blev det.

 

Nya vyer – ny kultur

Många talar ofta om kulturchock då man kommer till ett nytt land, men som det låter på Hank var en stor kulturskillnad ett måste för hans utbytesår.

– Jag valde Finland för att allting är annorlunda. Jag hade valt länder som Norge, Sverige och Finland eftersom jag i Taiwan bor i en stor stad med många höga hus och jag ville bo i närheten av naturen. Dessutom har jag aldrig sett snö, berättar Hank.

Hank har nu bott i Finland redan cirka 3 månader och han konstaterar som sagt att allting är annorlunda och att Karis är en minimal stad jämfört med den staden han bor i, i Taiwan. Vädret är också en stor skillnad eftersom sommaren här i Finland är som vintern i Taiwan och chansen att det skulle komma snö i Taiwan är också liten.

En  skillnad som Hank har noterat i den finska kulturen är att maten är mycket hälsosammare. Han berättar att man i Asien och Taiwan använder sig av mera kryddor samt olja och smör när man tillreder maträtter. Hank gillar kulturen som vi har i Finland även om han tycker att det är konstigt då vi lägger avokado på bröd med salt och peppar. Han berättar dock att de i Taiwan lägger avokado i mjölk – så jag antar att chocken är ömsesidig.

Eftersom vi pratar om skillnader mellan Finland och Taiwan så ber jag Hank berätta om någon taiwanesisk kultur, så att vi får lite insikt på den fronten också.

– Vi har en så kallad “månfestival” – det är då månen är som störst och rundast under året. Då äter vi grillmat med vänner och familj och så tittar vi tillsammans på månen, berättar Hank.

Då vi redan är inne på temat kultur så passar jag på att fråga vad av den finska kulturen som Hank kommer föra hem till Taiwan. Han berättar då att han kommer tillreda all mat som han ätit här i Finland och sen förstås föra hem salmiak och lakrits, även om han själv inte gillar dessa speciellt mycket.

 

Taiwanesisk skola vs finsk skola

Efter att vi talat en stund kommer vi in på temat skola, och skillnaderna mellan den finska och den taiwanesiska skolan är enorm. En stor skillnad är att han går på en internatskola hemma i Taiwan.

– Jag studerar cirka 15 timmar per dag hemma i Taiwan. Så det är kort och gott sagt så att vi vaknar klockan sex på morgonen och äter morgonmål. Efter det börjar vi läsa på olika ämnen som följs av lektioner som fortsätter ända till klockan 17 på eftermiddagen. Vi äter middag och efter det måste vi göra läxor. I Finland kan ni göra klart läxorna på ungefär en halvtimme medan vi i Taiwan kanske inte ens hinner göra färdigt våra läxor då vi har så enormt mycket läxor på en gång. Så skollivet i Taiwan är i grund och botten “studera, studera, studera…” , berättar Hank.

Som många troligtvis känner till har Finland ett väldigt bra rykte gällande vårt skolsystem. Även detta rykte hade nått Hank – vilket var ännu en orsak till att han hade Finland på listan. Efter att nu ha smakat på det finska skolsystemet ett tag så är Hank av den åsikten att han faktiskt föredrar det finska skolsystemet eftersom man har mera ledig tid.

– I Taiwan måste man läsa även på veckosluten och man har knappt någon ledig tid alls, säger Hank.

 

Nya språk ger mera möjligheter

Hank håller just nu på att gå en kurs i svenska på Lärkkulla och han berättar att han inte tycker att det svenska språket är helt omöjligt att lära sig då det påminner så mycket om engelskan. Men förstås är det en skillnad ändå – men det är viktigt att lära sig nya språk, tycker han. Det han berättar stämmer till hundra procent. Hemma i Taiwan har inte Hank den möjligheten att lära sig ett nytt språk då han berättar att de hela tiden studerar till “det stora provet” inför gymnasiet – alltså ett så kallat inträdesförhör. Så de har inte tid att lära sig något nytt språk, så nu när han har chansen vill han lära sig så mycket svenska som möjligt under detta år som han tillbringar i Finland.

 

En chans att uppleva nya saker

När jag frågar Hank vad han har för förhoppningar för detta år får jag ett klart svar.

– Jag vill pröva på allt, och är det något jag inte gjort förut vill jag göra det, säger Hank.

En sak som Hank vill pröva på att är att skida slalom. Eftersom det inte finns snö i Taiwan så har han aldrig haft chansen att pröva slalom. Då den första snön föll den 26 oktober har han redan fått en önskan i uppfyllelse. Nu hoppas vi bara att snön hålls på marken en längre tid så att Hank kan uppfylla sin nästa dröm – nämligen skidåkning.

 

Johanna Terlinden