Handbollskursen värd en fortsättning

Johanna Michelsson, Linus Sjöman och Rebecca Adolfsson är handbollskursens första deltagare.

Under hösten bekantade vi oss med den nya handbollskursen som erbjuds i Karis-Billnäs gymnasium under ledning av Robin Karlsson. Nu när kursen och läsåret lider mot sitt slut passade jag på att intervjua deltagarna i kursen: Johanna Michelsson, Rebecca Adolfsson och Linus Sjöman för att höra deras åsikter.

 

Aktiva in i det sista

De tre ungdomarna är själva aktiva inom handbollen men i olika föreningar. Michelsson och Sjöman spelar i BK-46 medan Adolfsson är aktiv inom Sjundeå IF. De spelar alla i minst två lag vilket betyder att de spenderar mycket tid i sina respektive träningshallar. Just detta framhäver Sjöman som en av de få negativa aspekterna av kursens gång

  • Sämsta är nog när det är klockan nio på morgonen på en söndag, berättar Sjöman. Samtidigt önskar han lite mer valmöjligheter eftersom just den dagen han tränar minipojkarna är en av hans få lediga dagar.

Michelsson och Adolfsson har tillsammans varit hjälptränare för miniflickor födda -08/-09 och båda är överens om att det är en lämplig åldersgrupp att börja med tränaruppdrag.

 

Nya perspektiv

Under kursens gång har alla tre lärt sig hur man ska hålla en träning, hur man hanterar olika situationer som tränare och att det minsann krävs kreativitet när man leder en grupp. Samtidigt konstaterar Adolfsson att det inte är så lätt att vara tränare.

  • Vi spelare tar för givet att det är bara att komma på träningarna och hitta på lite övningar. Men man är tvungen att analysera lagets starka och svaga sidor samt planera träningarna. Dessutom får man nya perspektiv inom sporten, berättar hon.

 

Varför valde ni att delta i just den här kursen?

  • Jag har alltid varit intresserad av att träna juniorer och fick äntligen chansen, berättar Michelsson.
  • Jag hörde talas om kursen och blev direkt intresserad. Jag är domare och spelare men ville också pröva på hur det är att vara tränare, säger Adolfsson.

 

Ris och ros

Sjöman tycker det bästa var att det var en rolig grupp att träna. Adolfsson berättar att det är så roligt att få göra något som man verkligen tycker om och gillar. Michelsson uttrycker vikten av att ha fått lära sig så mycket och lära känna så många människor på samma gång.

Det kursdeltagarna hade önskat lite mer av är ansvar på träningarna. Michelsson berättar att hon gärna hade gjort mer än hon fick göra. Samtidigt hade Adolfsson hoppats på tydligare instruktioner i början men ger ändå poäng till kursledaren Robin Karlsson och till skolan för att de har styrt upp allting så bra.

 

En favoritkurs

De tycker alla att kursen ska fortsätta nästa år vilket den med största sannolikhet också kommer att göra. På det sättet får fler möjlighet att delta och lära sig hur man leder en grupp.

De är alla tre definitivt glada över att de valde kursen och rekommenderar den varmt. De berättar att det är en lärorik kurs men att den kräver tid, precis som alla andra kurser. Michelsson önskar till och med en fortsättning fast kursen inte skulle fortsätta:

  • Kursen ska definitivt fortsätta enligt mig. Jag tänker försöka få ett lag åt mig nästa år också för jag vill alltså fortsätta vara hjälptränare. Ingen skillnad om jag får en kurs för det eller inte, säger Michelsson. Vilket är ett väldigt gott betyg för kursen.

 

Text och foto: Nicolina Nynäs