En dag som arkeolog

 

Tisdagen den 16 maj och torsdagen den 18 maj deltog några elever från KBG i en arkeologisk kurs tillsammans med några elever från Ekenäs. Ledare var arkeologen Jan Fast.

På tisdagen höll han en liten föreläsning för oss. Han berättade lite om sig själv; varför han valde att studera arkeologi, vilka utgrävningar han höll på med och vad det var vi skulle göra på torsdagen. Han berättade att han håller på med en utgrävning i Hangö som handlar om andra världskriget i Hangö.

Stället där vi skulle gräva heter Långåmossarna och finns i närheten av Karis.

På torsdagen tog vi bilen till Långåmossarna. Där träffade vi eleverna från Ekenäs. De var trevliga och såg fram emot dagen. Jan berättade vad det var för ställe och hur det kanske hade sett ut på stenåldern. Han berättade också att vi skulle söka efter föremål från stenåldern, men dock bara benbitar eller bitar från krukor och liknande.

Han märkte ut platsen där vi skulle börja gräva. Medan han gjorde det berättade han om hur man gör det och varför. Efter att han hade märkt ut platsen började vi gräva bort ytlagret och silade sanden så att det skulle vara enklare att hitta de små sakerna. När vi hade grävt bort ytlagret blev det dags att gräva i underlaget.

Jan delade in platsen i rutor och gav alla utrustning och efter det började vi gräva. Vi grävde resten av dagen och hittade några krukbitar och benbitar.

Det var en väldigt lärorik och rolig dag. Alla uppskattade dagen men det var tungt att hålla på att gräva och sila sanden.

 

Text: Ulrika Schulman
Foto: Jimmy Holmberg