Skönheten och Odjuret

Bill Condon har regisserat den har nya live-action versionen av Beauty and the Beast. Förutom den här har han också regisserat Mr. Holmes (2015) och Twilight: Breaking Dawn part 1 och 2 (2011,2012). Det här är en uppdaterad version av den animerade filmen Beauty and the Beast från 1991. Filmen är producerad av Disney.

Filmen öppnar med liknande narration som i den animerade versionen. Där får man veta hur prinsen och husfolket blev förhäxade och vad som krävs för att lyfta förbannelsen. Dan Stevens spelar prinsen/odjuret.

Emma Watson spelar Belle, en ung kvinna som inte riktigt passar in i byn hon lever i. Hon drömmer om något mera. Hon fördriver tiden med att läsa och att ta hand om sin far Maurice (Kevin Kline). De andra byborna tycker att hon är underlig på grund av att hon håller sig för sig själv och för att hon läser. Gaston (Luke Evans), en narcissist, trångsynt och elak man, förföljer henne och tänker tvinga henne att gifta sig med honom. Han är i ständigt sällskap av Le Fou (Josh Gad), som är lite förälskad i honom.

Så en dag ska Maurice, Belles far, besöka marknaden och sälja några av sina hantverk. Han kör vilse i skogen och han blir överfallen av vargar och hästen Philippe skenar i väg, men han kommer tillbaka och tar Maurice till ett övergivet slott, Odjurets slott. Han värmer sig i slottet en stund, men sedan bestämmer han sig för att rida hem, men innan han gör det, tänker han hålla sitt löfte till Belle och ta med sig en ros till henne. När han har plockat rosen blir han överfallen av odjuret och fängslad i fängelsehålorna. Hästen springer i väg och kommer så till Belle som bestämmer sig för att söka efter sin far. Hon kommer till slottet och träffar Odjuret och hon tar sin fars plats som fånge hos Odjuret och Odjuret låter hennes far gå.

Fångad i slottet blir hon övertalad av husfolket att lära Odjuret att vara lite vänligare och de börjar bli förälskade.

Filmen gör ett fantastiskt jobb med att väcka ikoniska karaktärer till liv. Emma Watson gav sitt allt i sin porträttering av Belle, likaså Dan Stevens som Odjuret. Alla medverkanden gjorde ett fantastiskt jobb med att ge en mörkare ton till historien.

Filmen fixar många saker som inte riktigt fungerade i den animerade versionen.

Sångerna i den här filmen är samma sånger som finns i den animerade versionen med några nyare, som alla är lika bra som i den animerade filmen. Alla skådespelare sjunger sina egna sånger och gör det bra.

Odjuret var fantastiskt animerad och likaså husfolket som hade blivit förvandlade till inredningsföremål.

Den ikoniska dansscenen mellan Belle och Odjuret var lika vacker och magisk här som i den animerade versionen och sången Beauty and the Beast sjungs i filmen av Emma Thompson (Mrs Potts) under den scenen. Under eftertexterna sjöngs Beauty and the Beast av Ariana Grande och John Legend och den var lika vacker här som i den animerade versionen där den sjöngs av Celine Dion och Peabo Bryson.

Filmen är fantastisk från början till slut, sångerna är vackra och karaktärerna lika underbara och älskvärda som i den animerade versionen. Alla som har sett och vuxit upp med den animerade versionen kommer att älska den här. Det här är en film för alla åldrar, barn som vuxna.

Betyg: 4 hundar av 5

 

Beauty and the Beast
Romantik-, fantasy- och musikalfilm
Regi: Bill Condon, Manus: Stephen Chbsky, Evan Spiliotopoulos. I rollerna: Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans, Josh Gad, Ewan McGregor, Ian McKellen, Emma Thompson, Kevin Kline

Bild: http://www.comingsoon.net/movies/news/809111-beauty-and-the-beast-opening-night-events-announced#/slide/1

Ulrika Schulman