Annorlunda handbollskurs

robin-karlsson-2

Robin Karlsson

För första gången någonsin finns det möjlighet att delta i en tränarkurs inom handboll. Kursen är ett samarbete mellan BK-46 och Karis-Billnäs gymnasium och det är Robin Karlsson som håller i trådarna.

En kurs som aldrig tidigare erbjudits dök upp vid skolstarten 2016. Kursen riktar sig till alla med intresse för att lära sig grunderna i hur en ledare för en grupp med idrottande barn fungerar. Det här året var handboll den enda grenen som erbjöds men tanken är att man eventuell i framtiden ska utvidga verksamheten.

  • Nu det första året testas denna kurs med inriktning på handboll men i fortsättningen kan andra idrottsgrenar också kopplas in om det finns intresse för det. En lämplig förening att samarbeta med behövs också, berättar Karlsson.

 

Innehåll

Kursens innehåll går ut på att man ska planera och leda träningar för ett juniorlag inom BK-46. Man kan få antingen en godkänd eller en underkänd kurs, vilket betyder att inga vitsord ges. Kursen sträcker sig över hela läsåret men utanför skoltid. Det hör även till att kursledarna träffas några gånger i veckan för en genomgång av programmet.

För att få en godkänd kurs ska man även varje månad meddela den huvudansvariga hur planen ser ut. Planen ska innehålla träningstider, matchprogram och exempel på vad studerandena har lärt sitt lag under tiden som tränare.

Att observera är att man inte är ansvarig tränare för laget utan samarbetar med deras huvudtränare och lägger upp träningarna på ett fungerande sätt.

 

Målet med kursen

Karlsson berättar att allt hittills har fungerat bra. Det finns alltid en ansvarig tränare på plats som har huvudansvaret medan studerandena utför olika övningar.

  • Målsättningen är att deltagarna lär sig grunderna i en tränares olika uppgifter och får insikt i hur man kan hantera olika situationer som kan uppstå då man har hand om en grupp, förklarar Karlsson.

Samtidigt påpekar Karlsson att kursen kan skapa ett intresse för vidare studier som till exempel till lärare eller idrottsledare.

 

Eventuell fortsättning

Årets deltagarantal var tre stycken, två flickor och en pojke. Om det i skolan finns intresse för en fortsättning ser Karlsson inget hinder för en fortsättning.

  • Självklart hoppas jag på lite fler deltagare i fortsättningen men eftersom det är en ny kurs kanske det dyker upp flera intresserade redan nästa år, säger en optimistisk Karlsson.

 


Text: Nicolina Nynäs

Bild: Thomas Sundström