Resedestination: Nordirland

Jag har alltid velat besöka Irland, och när jag äntligen bokade min resa till Nordirland en trist novemberdag kändes den gråa världen lite bättre och jag fick något att längta till. Nordirland. Jag besökte Belfast under en långhelg. Från torsdag till måndag var jag där tillsammans med min kusin och vi blev fullständigt förälskade i platsen. Varför Nordirland?

 

Människorna och kulturen

Kulturen skulle jag vilja importera till Finland. Den avslappnade stämningen som nordirländare bär med sig är något som vi saknar här. Vi kände oss direkt välkomna.. Dessutom kändes det väldigt hemtrevligt! När vi nätt och jämnt hade stigit in genom dörren till frisören fick vi frågan om vi ville ha en kopp te att dricka. Hur vi mår och om allting är bra var frågor som dök upp ofta. Inte så där där töntigt och irriterande utan på ett omhändertagande sätt.

Kulturen var ett plus, men inte maten eller vädret. Vår finska mat, vårt väder och årstiderna skulle jag vilja behålla. Matkulturen i Nordirland är i stora drag en blandning mellan fish and chips och pasta. Däremot tillhör det den nordirländska kulturen att äta ute mera än vad det gör i vår kultur här i Finland och vanligtvis spelar ett band live musik i ett hörn av restaurangen, vilket är mysigt och gör stämningen mycket varmare.

Att springa en morgonrunda längs stranden vid havet med den starka vinden i ryggen i den uppfriskande luften är magiskt. Tillbakadragna som vi finländare är, och enligt vana slår vi ofta ner blicken då vi möter andra människor. På NordIrland är det definitivt raka motsatsen, och oj vad jag gillade det! Under 40 minuter mötte jag och min kusin flera morgonpigga och glada nordirländare som hälsade godmorgon i förbifarten när de gick sin morgonpromenad tillsammans med sin hund.

 

Titanic Belfast

2

Utsikt från Titanic Belfast

Någonting som inte går att missa om man befinner sig i Belfast är att Titanic är byggt där. Idag finns det en museumlik båtbyggnad som heter Titanic Belfast. Den öppnades i slutet av mars 2012. All information som fanns före och efter jungfruresan med den riktiga båten Titanic har framställts på olika sätt. De olika hytterna har byggts upp enligt modell från den riktiga båten. Gamla foton och videoklipp finns. Tidningsartiklar och personporträtt av viktiga personer som fanns på resan har man även samlat ihop i olika gallerier. Från toppen av byggnaden var det också en otrolig utsikt över Belfast!

 

Ulster Folk and Transport Museum

3

Ulster Folk Museum i Holywood

Sista dagen under vår vistelse besökte vi museet Ulster Folk and Transport Museum. Ett starkt kultur- och historietips! Museet ligger i Holywood, en bit liten utanför Belfast. Museet grundades 1958. Museet är indelat i två olika delar. Folkmuseet baserar sig på hur livet på landsbygden såg ut i Nordirland i början på 1900-talet.. Man har tagit vara på allting som fanns i en by,exempelvis skolor, arbetsplatser, kyrkor, hem och postkontor. De flesta byggnaderna är väldigt små och utan isolering så de var även väldigt kalla. Det är overkligt att någon faktiskt har bott där. Transportmuseet är indelat i flera delar. Det finns bland annat en Titanicavdelning. I museet finns en del saker som var med på det riktiga skeppet, t.ex. porslin.

Det här var en kort summering av mina dagar på Nordirland. Efter att vi hade druckit mera svart te på de fem dagarna vi var där än vad vi gjort under hela vårt liv, var det dags att ta flyget hem igen. Med lite bättre kunskaper i engelska, gott humör och minnen för livet var vi nöjda över vår resa. Fastän man inte gillar regn kompenseras det av de trevliga människorna där. Packa ner gummistövlarna, Nordirland kommer bjuda på en härlig semester!


Nicole Udd