En Oscarsgala för sig

I år igen har många finländare suttit uppe hela natten för att se på the 87th Academy Awards ceremony, alltså Oscarsgalan. Mycket under årets gala var annorlunda än under tidigare år, men ändå var mycket också lika. Tacktalen i år var väldigt politiska och intressanta. Neil Patrick Harris hade stora skor att fylla efter förra årets värd Ellen DeGeneres och själva galaprogrammen var kortare än vad de varit förut. Fastän vissa saker inte var lika bra som i fjol och Joan Rivers glömdes i presentationen av de bortgångna personerna i filmindustrin, var galan lika härlig att se på som de tidigare åren.

Screen Shot 2015-02-25 at 14.01.42

På bilden Neil Patrick Harris.

Årets bästa tacktal var helt klart Patricia Arguettes (Boyhood) tal. Patricia Arquette, som vann titeln för årets bästa kvinnliga skådespelare i en biroll, talade i sitt tacktal om kvinnliga rättigheter och fick stora applåder av hela publiken. Speciellt Meryl Streep verkada gilla talet mycket, hon steg upp, klappade och viftade med händerna när Patricia Arguette var klar med sitt tal.

Screen Shot 2015-02-25 at 14.02.36

Patricia Arquette som vann en oscar för filmen Boyhood. Hon vann för bästa kvinnliga sidorollen.

En utav de bästa programpunkterna under galan brukar vara när värden gör ett litet skämtfullt skådespel om filmerna som är nominerade till årets bästa film. Detta år gjorde Neil Patrick Harris ett program på endast en av filmerna. Scenen som Niel Patrick Harris gjorde var från Birdman där huvudpersonen fastnade med kläderna i en dörr och måste springa på gatorna i endast kalsongerna. Att årets värd bara hade ett program om filmerna, var en besvikelse.

The Imitation Game var min absoluta favorit av filmerna som var nominerade i kvällens viktigaste kategori, årets bästa film. Den vann inte titeln, i själva verket vann den bara en utav sina åtta nomineringar. Min favorit klarade sig alltså inte så värst bra. Men inte ens min uppfattning om att fel personer fick gå upp efter guldstatyetter får min Oscarsgalastämning att försvinna.

Screen Shot 2015-02-25 at 14.02.09

Benedict Cumberbatch från filmen The Imitation Game.

 

Detta år hedrade Lady Gaga Julie Andrews för hennes stora framgångar under flera år. Julie Andrews är mest känd för sin roll i The Sound of Music och Lady Gaga sjöng flera låtar från just från den filmen. Under detta program är det aldrig enbart personerna på scenen som blir tårögda och så var det inte i år heller..

Tårar rullade också ner för flera kinder i salen då man hedrade minnet av bortgångna personer inom filmindustrin. Fastän man inte kan räkna det som en utav kvällens höjdpunkter, är det ändå en viktig del av galan som det skulle kännas mer än fel utan.

Oscarsgalan med sina kraftfulla tal, vackra dräkter, känsloväckande filmer och lustiga skämt är alltid lika fantastisk. Men det bästa med Oscarsgalan är ändå alltid när man får se sin favoritskådespelare eller favoritfilm vinna, se personerna gå upp till scenen och få den 3,5-kilogram tunga statyetten i handen.

Screen Shot 2015-02-25 at 14.01.59

Film affisch för Birdman som vann titeln som årets bästa film.

 


Text: Mathilda Liljestrand

Bildkällor:

http://uk.eonline.com/eol_images/Entire_Site/201502/rs_1024x759-150102100616-1024-neil-patrick-oscars.ls.1215_copy.jpg

http://www.aceshowbiz.com/images/still/the-imitation-game01.jpg

http://media-org.feed.gr/filesystem/images/20141225/low/pegasus_LARGE_t_1581_106445295.JPG