Ett skolår utomlands

Mathilda i USA.

Mathilda i USA. (foto: Mathilda Liljestrand)

Då skolåret inleddes ifjol började ett äventyr för fyra studerande från Karis-Billnäs gymnasium. Emilia Bilenberg, Saga Kamppari, Mathilda Liljestrand och Jonathan Terlinden lämnade Finland för att åka på ett utbytesår. Emilia och Jonathan reste en aning söderut i Europa; Emilia till Italien och Jonathan till Tyskland. Saga åkte till ett land hon inte visste något om, Sydafrika, och Mathilda valde att spendera sitt år i USA.

 

Vart åkte ni?

Emilia : Cremona, Italien. Det ligger ungefär en timme från Milano.

Saga : Kapstaden, Sydafrika.

Mathilda : Michigan, USA.

Jonathan : Weil am Rhein, Tyskland, som är på gränsen till Schweiz och Frankrike.

 

Varför valde ni att åka på utbyte?

Emilia : Jag ville komma bort från Finland. Jag valde Italien för att jag ville lära mig italienska och träffa nya människor.

Saga : Jag ville uppleva något annat och nytt, därför valde jag Sydafrika. Jag ville se världen och komma bort helt enkelt.

Mathilda : Jag ville lära mig om den amerikanska kulturen och förbättra engelskan. Det är alltid roligt att resa och träffa nya människor.

Jonathan : Jag ville lära mig tyska bättre och bara fara ut och resa. Jag var trött på Finland och ville också komma bort för en tid.

Jonathan i Tyskland.

Jonathan i Tyskland. (foto: Jonathan Terlinden)

Vilken organisation åkte ni med och var ni nöjda?

Emilia : Rotary (RYE – Rotary Youth Exchange). Jag var väldigt nöjd med organisationen.

Saga : YFU (Youth For Understanding). Finlands YFU var bra, men Sydafrikas var dåligt organiserat.

Mathilda : Jag åkte också med YFU och jag var nog riktigt nöjd.

Jonathan : SSYL (Suomi Saksa Yhdistysten Liitto). Jag var nöjd med min organisation.

Emilia i Italien.

Emilia i Italien. (foto: Emilia Bilenberg)

Vilket eller vilka språk fick ni lära er mer av?

Emilia : Italienska, men jag pratade mycket engelska tillsammans med andra utbyteselever. Jag lärde mig också lite napoletana, en italiensk dialekt som är omöjlig att förstå.

Saga : För det mesta pratade jag engelska, men också lite afrikaans.

Mathilda : Engelska.

Jonathan : Min tyska har blivit mycket bättre, men min finska har också förbättras i och med att jag reste med en finsk grupp, haha.

 

Vad var det bästa och sämsta med ert år som utbyteselever?

Emilia : Det bästa var helt klart alla nya människor man träffade och det sämsta var skolan. De använde ingen elektronik i skolan. En av de roligaste sakerna jag fick uppleva var ”Orientation Weekend” som ordnades av Rotary. Då träffades alla 128 utbyteselever i Italien.

Saga : Erfarenheten och själva upplevelsen var det bästa. Jag fick många nya vänner och min familj kom jag väldigt nära. Det sämsta måste ha varit skolan och kanske insekterna, haha.

Mathilda : Jag tycker som Saga. Upplevelsen var det bästa, men jag fick också många nya vänner och min familj var trevlig. Jag skulle inte säga att det fanns något som var riktigt dåligt med mitt år i USA.

Jonathan : Nytt folk och alla vänner man fick var det bästa. Skolsystemet var uselt så jag måste säga att skolan var det sämsta. Det var verkligen inte strikt i skolan. Man kunde ta det lugnt.

Saga i Sydafrika.

Saga i Sydafrika. (foto: Saga Kamppari)

Vad var de största skillnaderna mellan Finland och länderna ni åkte till?

Emilia : De största skillnaderna var nog beteendet. Alla var mycket öppnare i Italien. Det dracks även mycket alkohol och droger fanns överallt. I min skola rökte eleverna på i herrtoaletten på tredje våningen och ingen gjorde något åt saken.

Saga : Säkerheten var helt annorlunda i Sydafrika. Allting var väldigt strikt och man kunde inte röra sig fritt och på egen hand. Det är ett farligt land.

Mathilda : Människorna i USA var mycket öppnare, de pratade mer och med hög volym. Om jag ville någonstans var jag tvungen att säga vart jag var på väg och alla åkte bil.

Jonathan : Man märkte bra att Tyskland är ett rikt land. Det syntes bland annat på bilarna. Det var inte så strikt och så som Emilia sa så konsumerades det mycket alkohol. Det förekom också mycket droger.

 

Hur höll ni kontakten till Finland?

Emilia : Genom skype och whatsapp. Jag använde mig av skype kanske sex gånger under hela året. Jag pratade oftast med mamma då jag behövde mera pengar, haha.

Saga : Jag pratade via skype med min pojkvän, annars använde jag whatsapp. På julen ringde mina föräldrar.

Mathilda : Till en början använde jag inte skype, men efter en tid höll jag kontakt med mina föräldrar och vänner via skype. Jag använde också whatsapp.

Jonathan : Jag höll inte så bra kontakt med alla där hemma. Jag använde mig av whatsapp och jag använde skype bara två gånger. Jag kontaktade mina föräldrar då jag behövde pengar.

 

Vad har året som utbyteselev gett er?

Emilia : Jag har fått en massa nya vänner. Jag har blivit mer öppen och pratar definitivt mer. Tack vare mitt år i Italien har jag lärt mig att uppskatta Finland mer.

Saga : Jag har blivit mognare och mer självständig. Jag har fått erfarenhet och mycket fina minnen.

Mathilda : Människorna i USA var väldigt öppna, vilket har gjort att det är lättare för mig att lära känna nya människor. Jag har lärt mig mycket under det gångna året.

Jonathan : Jag har blivit mer social och fått många nya vänner. Under året saknade jag till och med KBG. Vår skola är nog riktigt mysig. Man kan nog säga att jag uppskattar Finland mer efter mitt år i Tyskland.

Alla fyra är väldigt nöjda med sitt år utomlands. De har fått minnen och vänner för livet och de har också lärt sig mycket nytt. Då jag frågade om de skulle rekommendera andra att åka på ett år utomlands svarade samtliga ja. De tycker att man definitivt skall åka, bara man har möjlighet.

 


Text: Märta Nummenmaa