Båtfärg i ansiktet – nej tack!

asfaafa

 

Det har länge varit på tapeten vad det är vi egentligen äter, vad vi använder för produkter och vilken inverkan saker och ting har både på oss och det runtomkring oss. För några år sedan uppdagades att det i H & M:s Hello Kitty-lotion fanns både metyl- och propylparaben. Parabener används för övrigt främst som konserveringsmedel och är starkt omdebatterade eftersom de visat sig vara hormonstörande. Vad finns det egentligen i de kosmetikaprodukter vi använder var dag och vad kan de ställa till med?

 

Enligt en artikel från den 8.4 2010 i Aftonbladet använder medelkvinnan ca 235 kg kosmetika under sin livstid, samt att det finns ett skrämmande antal cancerframkallande ämnen i helt ”vanlig” kosmetika. Marie Lodén, forskare och hudexpert på företaget Eviderm säger i artikeln att många av de ca 10 000 till 15 000 ämnena i de produkter vi använder inte ens har blivit testade än. Kosmetikaföretagen för sin egen kontroll och det krävs inget godkännande, samtidigt som det i de 11 produkter av kända märken som testades ingick 34 ämnen som har dokumenterad skadlig verkan. Vanligast är de ämnen som är irriterande för hud, ögon och luftvägar, men de kan även vara allergi- och cancerframkallande, hormonstörande, fertilitetsskadliga och sist men inte minst, miljöfarliga.

 

Vad finns det för ämnen?

Ett stort problem är, som alltid, de ekonomiska aspekterna. Företagen i fråga vill såklart gå på vinst så mycket som möjligt vilket betyder att kvalitén på produkterna ofta minskar, och då används det billigare råvaror som i många fall kan vara skadliga kemikalier. Några av dessa ämnen är t.ex. de s.k. ”ftalaterna”, som finns i deodoranter, parfymer och hårprodukter. Dessa kemikalier används bl.a. som mjukgörare i PVC-plast, lim, färg och lack samt som lösningsmedel och doftförstärkare i parfymer, och har visat sig vara skadliga för fertiliteten samt att de kan påverka fostret i mammans mage. Ftalater hittades i 27 av de 34 testade produkterna.

Ett annat ämne är det miljöfarliga tricoslan som används främst i tandkräm (nej, inte i alla tandkrämer.) Som den redan nämnda Hello Kitty-hudkrämen finns det även en rad andra krämer innehållande parabener, som har påvisats vara fortplantningshämmande hos vattenlevande djur och därför finns på EU:s lista för misstänkta hormonstörande ämnen. Parabener används då de,(surprise, surprise) är både billiga och effektiva. I schampo och andra hårvårsprodukter är sulfater vanliga. Sulfater är det som löddrar och kallas ”sodium lauryl sulfat” på schampoflaskorna. Sulfater är en av de vanligast förekommande kemikalierna i hygienartiklar men förutom att de i hårvårdsprodukter på lång sikt sliter sönder hårstråna har de även en irriterande verkan på såväl huden som ögonen. MSG (kallas även bl.a. aminosyra eller glutaminsyra) är en annan stor bov som kan ge huvudvärk, yrsel, domningar och illamående.

 

Månganvändbart!

Propylen glykol, vilket jag tydligen totalt hade missat att fanns i det balsam jag inhandlade häromdagen, återfinns inte bara på badrumshyllan utan också i bil- och flygplansmotorn. Ämnet används i frostskyddsvätska, flygplanens kylanläggningar, i tätningsmedel för däck, gummirengöringsmedel, färg, lim, lack och lösningsmedel. Personligen använder jag både schampo och balsam varje dag, och då är det kanske ännu viktigare att verkligen kolla vad det egentligen är för produkter man lägger i inköpskorgen, eftersom gifterna påverkar de ca 20 blodkärlen, 650 svettkörtlarna, och runt ca 1000 nervändorna som tar in de toxiner/giftämnen vi använder. Hett vatten öppnar dessutom porerna så att det blir lättare för dem att tränga in i blodomloppet. Så klart, det varierar från person till person hur mottaglig man är, även ålder och vikt har en betydande roll. Förutom det behöver en allergi för ett ämne inte alltid bero på ämnets natur, utan hur länge man utsätts för det.

safagrt

Vad kan man då göra som konsument?

Det är omöjligt att isolera sig i ett madrasserat rum och bestämma sig för att aldrig mer tvätta sig. Ett bra val verkar ju alla gånger vara att satsa på ett, i alla fall till synes, ekologiskt alternativ. Märken som säljer sådana produkter är givetvis för det mesta dyrare, men är de verkligen vad de marknadsför sig för att vara? The Bodyshop, som marknadsför sina produkter som ”natures way to be beautiful” har enligt tidskriften Råd&Rön ”stoppat in både parabener och uppåt ett tiotal listade, allergena parfymämnen i de två produkter vi granskat.”

Som konsument är det alltså svårt att veta vad man skall välja, och eftersom ingen ”vanlig människa” vare sig orkar eller kommer ihåg att ta med sig hela långa listan på ämnen som bör undvikas varenda gång vi går och handlar har jag helt enkelt listat upp åtminstone ett par grundläggande saker som underlättar inköpet:

  • Undvik silikoner och sulfater
  • Köp helst parfymfria, och/eller miljömärkta produkter
  • Använd tandkräm utan natriumlaurylsulfat
  • Fokusera på de 4-8 första ingredienserna i produkten
  • Stå inte alltför länge och granska innehållsförteckningen, att stirra på något under längre perioder kan slutligen eventuellt resultera i en större risk för att få cancer

 


Text & Foto: Jessica Tunn